LARVIKITT - i Vestfolds hjerte
Larvikitt er en sjelden dypbergart (monzonitt) som finnes i Vestfold og Telemark. Disse bergartene ble dannet for rundt 290 millioner år siden i forbindelse med vulkansk aktivitet i det geologene kaller Oslofeltet.
Foto: Monica Ravn
Nesten 90 prosent av larvikitten består av feltspat, og krystallene er sammensatt på en slik måte at det fremkommer et blått fargespill når lyset brytes i ørsmå lameller internt i dem.
Dette optiske fenomenet kaller vi gjerne for "iridescens" eller "Schiller-effekt". Det er den helt spesielle sammensetningen av feltspaten som er årsaken til dette. Når vi legger en larvikittprøve under elektronmikroskopet kan vi se disse lamellene tydelig. Fargespillet fremkommer bare der hvor de er spesielt tett, mens vi ikke får det der hvor det er større avstand mellom dem.
I tillegg til feltspat inneholder larvikitten små mengder mørke mineraler, slik som amfibol, olivin og biotitt, og de mest attraktive variantene fører små mengder av mineralet nefelin. I moderne geologisk nomenklatur klassifiserer larvikitten som monzonitt, men selv i dag er den gamle termen, gitt av geologen Waldemar Brøgger i 1890, gangbar og hyppig benyttet også internasjonalt.
Fra et av steinbruddene i Tvedalen. Foto: Monica Ravn
Larvikittindustrien
Store blokker av larvikitt, opp til 30 tonn, brytes i flere titalls steinbrudd i områdene rundt Larvik. Disse sysselsetter mer enn 300 personer. Brytningen foregår skånsomt ved hjelp av linesaging, der en diamantkledd wire skjærer store snitt i fjellet. Dette er viktig for at blokkene skal bli så feilfri som mulig før de eksporteres til fabrikker over hele verden.
I fabrikkene skjæres blokkene opp til plater som poleres før de ender Salgsblokker klar for å transporteres ut til markedet.opp som fasadeplater, gulvflis, gravstein eller kjøkkenbenker. Det brytes i flere varianter av larvikitt. Tvedalen vest for Larvik er det største driftsområdet, og her tas ut en lys blå larvikitt ("Blue Pearl" eller "Lundh's blue"). Mørk larvikitt (Emerald Pearl" eller "Lundh's Emerald") brytes øst for Larvik i Tjølling. Det gjør også to middels lyse typer ("Marina Pearl" eller "Lundh's Marina", samt "Lundh's Ocean"). I den norvestlige del av larvik, ved Malerød, brytes en lys type med store krystaller ("Lundh's Royal"). I tidligere tider ble flere typer produsert, blant annet rødbrun (oksidert larvikitt uten fargespill) ved Tønsberg og på Bolærne, samt grønnslige typer på Nøtterøy.
Kilde: Norges geologiske undersøkelse. ( NGU)
Steinskulptøren Martin Kuhn
Martin Kuhn, skulptør. Foto: Monica Ravn
Tjøllingkunstneren Martin Kuhn bor og jobber i Larvik/Tjølling.
(Født i Tyskland i 1966 og utdannet seg som skulptør/steinbilledhugger).
Martin jobber hovedsakelig med Larvikitt og har sitt atelier i steinbruddet Stålaker, i Larvik. Han valgte og flytte til Norge nettopp pg.a vår kjære nasjonalstein, og mener Larvikitten er som "poteten". Den kan brukes og behandles på alle måter, i forhold til andre bergarter. Martin arbeider fritt med organiserte prosjekter, oppdrag, konkurranser og er bl. a skulpturlærer innen Kunst & Design klassen ved høgskolen i Sørøst- Norge. Du kan se utsmykkinger av offentlige bygninger, skulpturer og andre kunstprosjekter flere steder i Norge og rundt om i verden.
Foto: Monica Ravn
Foto: Monica Ravn
Foto: Monica Ravn
Geologiske steinbøker
Foto: Monica Ravn
Fra utstillingen i Stålaker.
Foto: Monica Ravn
Foto: Monica Ravn
Foto: Lillian Larsen
LUNDHS AS
Martin Kuhn forteller; - Denne steinbok-idèen har jeg videreutviklet til en samling av geologiske eksempler som presenterer jordens historie. I samarbeid med NGU fikk jeg mulighet til å bruke forskjellige bergarter fra Norge, Jeg har samlet 12 norske steinprøver og lagde en geologisk utgave av hver av dem. Hver enkelt stein forteller en historie om jorda, mennesker, geologi og kunst.
Foto: Lillian Larsen
Fra en eksamensutstilling på Lundhs Stålaker Steinbrudd.
Dyktige elever ved Kunst & Design klassen ved høgskolen i Sørøst- Norge viste frem skulptur i Larvikitt. Med Martin Kuhn som lærer, arbeidet de seg iherdig fra Larvikittblokk til skulptur på to måneder. Og de fleste hadde aldri vært borti stein tidligere.
Foto: Monica Ravn
Foto: Monica Ravn
Foto: Monica Ravn
Foto: Monica Ravn
Lundhs AS er Norges ledende produsent av naturstein, og fører et bredt utvalg av naturstein som larvikitt, granitt og anortositt. Selskapet drifter rundt 8 steinbrudd i Larviksområdet og er arbeidsplass for 135 ansatte. Familiene Lundh og Treschow er sammen eiere av Lundhs AS, og sammen fører vi videre 100 år gamle tradisjoner. Vårt hovedkontor ligger i Larvik, men vi har kontor i Kina, og salgsagenter i Brasil, Vietnam, India og Italia
Våre produkter er holdbare, unike og 100% naturlige. Lundhs stein har mange ulike bruksområder. Vår filosofi er enkel: vi tar i bruk naturens egne materialer og gir dem nytt liv. Finsliper funksjonaliteten og utseendet. Naturen i nye former, til å bygge en framtid på.
Foto: Glenn M. Næss
ANNEGI EIDE DESIGN
Annegi Eide er en norsk smykkedesigner og billedkunstner. Hennes smykker har sitt opphav i interessen for skandinavisk tidløs design, natur og håndverkstradisjon. Smykkene er klassiske og elegante i sitt uttrykk. Hvert smykke er håndlaget av sølv. De finnes i skandinaviske bergarter, bl.a i Larvikitt, og andre naturmaterialer. Annegi har galleri på Fredriksvern verft i Stavern.